Les fundacions especials destinen 53,3 milions d'euros a projectes d'obra social a Catalunya al 2020
10 de novembre de 2021
LES FUNDACIONS ESPECIALS DESTINEN 53,3 MILIONS D’EUROS A PROJECTES D’OBRA SOCIAL A CATALUNYA al 2020
Cada any, les fundacions especials, hereves de l’obra social de les antigues caixes catalanes, es reuneixen amb la Generalitat, departament d’economia, per revisar les accions dutes a terme.
A la VI trobada, que va tenir lloc a Vilafranca del Penedès, a la seu de la Fundació Pinnae (a la foto), vam poder visitar els espais originals nobles de la Casa Museu Berger Balaguer, com la sala d’estar, el saló de la música, menjador-sala i dormitori. Tots les estances conserven el mobiliari original corresponent , així com quadres, elements decoratius i objectes d’ornamentació de l’època. I després de dinar, hi va haver la presentació, per part de la Generalitat, de l’informe 2020.
A continuació, la nota de premsa amb les dades més relevants, enviada als mitjans de comunicació:
Les fundacions hereves de l’obra social de les antigues caixes d’estalvis catalanes han dut a terme un total de 91 projectes amb 415 actuacions el 2020, als quals han destinat 53,3 milions d’euros. Això representa 7 actuacions menys que durant l’exercici anterior, o el que és el mateix, una reducció de l’1,7%, però amb un descens del 23,5% pel que fa a la despesa executada, segons dades publicades en el darrer Informe d’activitat de les fundacions especials. Aquest és un document que elabora anualment la Direcció General de Política Financera, Assegurances i Tresor, a partir de les dades d’execució pressupostària que faciliten les mateixes entitats i que permet fer una radiografia de la seva activitat.
“Aquest manteniment del nombre d’actuacions realitzades per les fundacions especials l’any 2020, tot i la disminució en l’import de la despesa executada, s’explica per la seva capacitat d’adaptació i servei per adoptar altres formats, amb l’objectiu de poder dur a terme les accions previstes davant les mesures adoptades per contenir la pandèmia”, assegura Jordi Cabrafiga, secretari general del Departament d’Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya. De fet, des que es van convertir en fundacions, la seva despesa en obra social havia anat creixent anualment de 51,5 milions d’euros l’any 2014, fins arribar als 69,7 milions d’euros el 2019. Com recorda el mateix secretari general, des que van perdre l’activitat bancària, la major part dels ingressos d’aquestes entitats procedeixen de l’explotació dels seus actius patrimonials relacionats, principalment amb àmbits com la cultura o l’activitat assistencial. “El 2020 ha estat un any molt complicat per a tots els sectors d’activitat, però malgrat això aquestes fundacions no han deixat d’aportar el seu gra de sorra per millorar la vida dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya”, ha subratllat.
I és que, d’acord amb les dades de l’informe publicat al web del Departament d’Economia i Hisenda, dels 53,3 milions d’euros que les fundacions van destinar a obra social a Catalunya l’any 2020, el 54,8% (29,2 milions d’euros) van ser per a projectes d’assistència social; el 38,6% (20,6 milions d’euros) per a l’àmbit de l’educació i la cultura; el 4,6% (2,4 milions d’euros) per a la difusió i protecció del patrimoni natural i del medi ambient; i el 2,0% (1,1 milions d’euros) per al foment de la recerca i el pensament crític.
Si s’observa la despesa per fundació, l’any 2020 la Fundació Catalunya-La Pedrera va destinar a obra social a Catalunya un 47,0% del total agregat; la Fundació Especial Antiga Caixa Terrassa, el 36,0%; la Fundació Pinnae, el 9,8%; la Fundació Iluro, el 3,3%; la Fundació Especial Antiga Caixa Sabadell 1859, el 2,3%; la Fundació Especial Antigues Caixes Catalanes de Manlleu, Sabadell i Terrassa, l’1,1%; i la Fundació Especial Antiga Caixa Manlleu, el 0,5%.
415 actuacions repartides per tot el territori
D’acord amb l’informe, les set fundacions van realitzar un total de 91 projectes, que es van traduir en 415 actuacions distribuïdes arreu de la geografia catalana i que van arribar a 1.080.404 persones.
La majoria d’aquests destinataris es van concentrar en l’àmbit del foment de la cultura i l’educació (44,3%) i de la protecció del medi ambient (39,9%). Per projectes, el major nombre d’activitats es va realitzar dins del camp de l’assistència social i la cooperació per al desenvolupament (35 projectes) i del foment de l’educació i la cultura (34 projectes). Si es mira el detall dels projectes, però, destaquen les accions realitzades en la inserció de persones discapacitades (13), serveis dirigits a la gent gran (13) o el lleure en família i espectacles (8) i les activitats en auditoris i centres culturals (8). Aquests projectes coincideixen parcialment amb els que tenen destinat un import més elevat: 14,4 milions d’euros a serveis per a la gent gran, 11,2 milions d’euros per a la inserció de persones discapacitades, i 10,5 milions d’euros per a les activitats realitzades en auditoris i centres culturals.
L’informe també permet geolocalitzar les 415 actuacions al territori per mitjà d’un mapa interactiu on es poden consultar els diferents projectes duts a terme per cada entitat.
De l’obra social de les caixes d’estalvis a l’activitat social de les fundacions privades especials amb un objectiu: preservar i assegurar la seva continuïtat
La transformació de les caixes d’estalvis catalanes en fundacions de caràcter especial va culminar al juliol del 2013. El Govern de la Generalitat va promoure aquesta procés amb la Llei del Parlament de Catalunya 9/2012 del 25 de juliol, de modificació del text refós de la Llei de caixes d’estalvis de Catalunya amb un objectiu: preservar i assegurar la continuïtat de les seves obres socials, afermar el patrimoni i els actius que hi estaven lligats i traspassar la governança de l’activitat social i el patrimoni als patronats de les noves fundacions privades, tot mantenint el seu arrelament en el territori.