- Aquest esdeveniment ja ha passat.
APORTACIONS DEL COOPERATIVISME A MATARÓ
dimecres, 15 de febrer a les 19h
Organitza: Amics de la Ciutat de Mataró
Victor Ligós, natural de Sòria, nascut l’any 1945, actualment col·labora amb el Centre de Documentació Històrica del Barri de Cerdanyola. A nivell polític, des de l’any 1965 ha estat relacionat orgànicament al moviment obrer i de reivindicació social, del qual, d’ençà, encara se sent lligat.
Mestre Industrial Delineant
Llicenciat en Filosofia i Lletres, especialitat Història Contemporània.
Professor de Reciclatge de Català per a la Universitat Autònoma de Barcelona
Exerceix la docència a Formació Professional i Secundària durant més de 30 anys.
Ha publicat als Fulls del Museu Arxiu de Santa Maria 2 estudis sobre el moviment obrer i la industrialització a Mataró. Ha participat en col·loquis, cursets i conferències a l’entorn d’aquest tema.
Ha publicat pel Moviment Educatiu del Maresme dos itineraris dedicats als escolars: “Recorreguts Històrics per la ciutat de Mataró”.
Ha publicat en la Col·lecció Caps de Bou, “l’Agrupació Científico-Excursionista, 100 anys d’excursionisme a Mataró”
Ha comissariat i escrit la guia de l’exposició” 25 anys de Postal dels Gegants de Mataró”.
Ha comissariat i escrit el llibret de l’exposició “Els Arts i Oficis , una escola en la memòria”.
Col·laborant amb el Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Mataró, va confegir dos llibrets sobre itineraris d’elements memorials de l’etapa republicana a Mataró. Fent de guia alguns anys d’aquest recorreguts.
Col·laborant amb la Unió de Cooperadors de Mataró el 2012 va confeccionar un llibret sobre els vestigis del Cooperativisme a Mataró, guiant anualment un parell de sortides organitzades per aquesta associació. Ha realitzat diferents conferències de temàtica cooperativista. En l’actualitat segueix investigant sobre el cooperativisme a Mataró.
Ha comissariat i redactat els plafons de l’exposició:”1919-2019 Cent anys del Forn del Vidre. Història d’una cooperativa singular”, El Vidre.al Maresme.
Des de l’any 2018 forma part de l’Associació Vidre Bufat, que intenta recuperar l’art del vidre a la ciutat. Durant el 2022, Any Internacional del Vidre, ha realitzat diferents conferències i col·laborat en l’organització d’exposicions sobre el Forn del Vidre i els seus element representatius.
Ha col·laborat en la publicació del llibre “La producció vidriera al Maresme, centenari del Forn del Vidre, una cooperativa singular”.
Col·laborant amb Òmnium Cultural i amb el Grup d’Història del Casal ha realitzat diferents conferències entorn a l’Exili republicà i la repressió franquista.
Col·laborant amb el Grup d’Història de la Gent Gran ha confegit un llibret d’un itinerari per la ciutat sobre : ”Llocs emblemàtics en temps de la Guerra Civil , els anys 30 a Mataró”. Recorreguts, dels quals fa de guia , organitzats per l’Ajuntament, o dedicats a alumnes d’Instituts de Secundària que ho sol·liciten.