De curiositats i meravelles: els Fons Especials de la Fundació Iluro

11 de desembre de 2020
De curiositats i meravelles: els Fons Especials de la Fundació Iluro
- La Fundació Iluro, amb la col·laboració de Bankia, presenta una mostra immersiva a partir dels seus Fons Especials.
- La col·laboració de l’entitat financera, per tercer any consecutiu, ha permès accelerar la catalogació del Fons Fotogràfic i la seva difusió en format expositiu en una tercera mostra després de Temps de Canvis (2018) i Ciutat Jardí: Passat, Present i Futur (2019).
La Fundació Iluro i Bankia col·laboren en l’exposició ‘De curiositats i meravelles: els Fons Especials de la Fundació Iluro’ que s’ha inaugurat aquest divendres a l’Ateneu i que estarà oberta fins al pròxim 24 de gener.
A partir del segle XVI va haver-hi una autèntica febre pel col·leccionisme. Nobles i erudits començaren a recopilar i mostrar objectes bells, rars, valuosos o exòtics que viatgers i exploradors portaven de les seves excursions per tot el planeta. De seguida despertaren la curiositat, l’admiració i la sorpresa dels visitants, però també dels científics. Es barrejaven objectes naturals (ossos d’animals, fòssils, fauna i flora exòtiques…) amb peces creades per la humanitat (obres d’art) juntament amb objectes fantàstics (banyes d’unicorn, cues de sirena, sang de drac, etc.). Els propietaris exposaven aquestes peces de manera desordenada per mostrar la diversitat del món. En primer lloc, es col·locaren en mobles, els Gabinets de curiositats, però quan quedaren petits s’ampliaven en una o diverses sales, les Cambres de les meravelles. Es van convertir en autèntiques atraccions a les ciutats. Foren els antecedents dels museus.
Treballant en el Fons d’Imatges de la Fundació Iluro vam trobar unes fotografies on es veien mobles i estances amb diferents objectes col·leccionats i exposats: armes, obres d’art, eines de camp, vaixella antiga… Aquestes imatges ens van fer pensar que podríem partir de la idea dels Gabinets de curiositats o de les Cambres de les meravelles per mostrar les curiositats i meravelles dels nostres Fons Especials, tot establint un diàleg i una relació entre elles. Però també perquè el seu origen parteix de conceptes molt semblants al col·leccionisme d’aquella època: tenir objectes interessants per ajudar a entendre millor l’entorn que ens envolta. D’aquesta manera naixia aquesta mostra que es podrà visitar de l’11 de desembre de 2020 al 24 de gener de 2021.
Aquesta mostra és el resultat d’un treball que encara està en marxa de tractament, inventariat, catalogació, conservació i documentació dels Fons Especials de la Fundació Iluro formats pel Fons d’Antiquària del segle XVI al segle XVIII, Fons bibliogràfic del segle XIX, Col·lecció Mataró i El Maresme, Fons Mossèn Jaume Brufau, Hemeroteca digital, Fons d’Imatges, Fons Musical i Fons d’Art.
En la presentació han participat, per part de la Fundació Iluro, els patrons Joaquim Dorda i Isabel Llaquet; la directora, Marta Ibarz; el comissari de l’exposició i documentalista, Pere Cañada; per part de Bankia, la directora de zona Maresme Sud, Berta Blancafort; i la directora d’oficina Mataró-La Riera de Bankia, Yolanda Llonch, així com la dissenyadora de l’exposició, Marta Carreté.
Premsa: