El Premi Iluro 2020 guardona amb un accèssit una monografia sobre el pintor Dionís Baixeras
18 de novembre de 2020
El Premi Iluro 2020 guardona amb un accèssit una monografia sobre el pintor Dionís Baixeras
El jurat de la 62a convocatòria del Premi Iluro de monografia històrica, humanitats i ciències socials, presidit per primer cop pel Dr. Joaquim Nadal i Farreras, va premiar amb un accèssit el treball que porta per títol Dionís Baixeras 1862-1943. Un pintor entre el Maresme i els Pirineus, obra de la Dra. Esther Alsina Galofré, professora associada al Departament d’Història de l’Art de la Universitat de Barcelona.
Pintor barceloní amb recorregut internacional i conegut, sobretot, com a autor de la cúpula del Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat de Barcelona o el paranimf de la Universitat de Barcelona, és autor d’un notable conjunt de paisatges, marines i escenes de pescadors vinculats a la costa, i a l’interior, del Maresme (Montgat, Teià, Premià, Mataró, Arenys, Sant Pol, La Cisa…). També va documentar paisatges urbans de Barcelona i del Pirineu, però es tracta d’un pintor fins ara poc estudiat, que no comptava amb cap monografia pròpia.
Arran de les restriccions sanitàries a causa de la pandèmia de la COVID 19, l’acte no es va poder celebrar, com ja era tradició, a l’Ateneu de la Fundació Iluro, a la Riera de Mataró, obert al públic, sinó que es va conduir en directe des del plató de Mataró Audiovisual, amb la majoria d’intervencions prèviament enregistrades. Va ser emès en directe per Mataró Televisió i per Mataró Ràdio, en streaming a través dels webs Mataró Audiovisual.cat i Premi Iluro.cat i per les xarxes socials, acumulant un seguiment superior a les 5000 persones.
L’acte va ser virtualment presidit per l’alcalde de Mataró, David Bote, i la Consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Àngels Ponsa, que en van fer la cloenda, destacant la vàlua i trajectòria del premi.
Després de les paraules de benvinguda del president de la Fundació Iluro, el Sr. Pere Carles Subirà, el Sr. Pere Cañada, que n’és el realitzador, va presentar l’exposició titulada “Premi Iluro, la història de Mataró i el Maresme”, que fa un recorregut pels 61 anys de trajectòria prèvia del guardó i que s’exhibirà a l’Ateneu de la Fundació Iluro, a la Riera de Mataró, fins al proper dijous, 26 de novembre.
A continuació, Pep Valsalobre (Universitat de Girona), en nom propi i en el d’Eulàlia Miralles (Universitat de València), va presentar l’obra que l’any passat va ser guardonada amb un accèssit, que ha estat publicada sota el títol El poeta mataroní Joan Pujol (segle XVI) o la poesia en el seu context, com a número 84 de la col·lecció Premi Iluro.
Nascut a Mataró el 1532, Joan Pujol és un dels autors clàssics del Renaixement català, autor d’un important aplec de composicions poètiques que reflecteixen i canten temes cabdals de la seva època, com la difusió d’Ausiàs March, en un context de reafirmació cultural autòctona, i la batalla de Lepant, sobre la qual va compondre el primer poema èpic de la tradició catalana, posant de relleu la participació dels llinatges del país entre els combatents de l’armada cristiana. El prevere mataroní va estar fortament implicat en el desplegament entusiasta i militant del concili de Trento i va fer-se’n ressò literari mitjançant nombroses composicions espirituals i devotes. De la mateixa manera que Pere Serafí, el mataroní Joan Pujol, fins ara poc conegut, fou una excepció en la literatura del segle XVI, perquè escriví en català.
El llibre, que ja és a la venda a les llibreries (20€), també es pot adquirir, com ja és habitual, a l’exposició de l’Ateneu a preu especial de llançament (15€). I, com la resta d’obres de la col·lecció, serà accessible, en breu, a través de www.premiluro.cat.
A la 62a edició del Premi Iluro, que enguany havia augmentat la seva dotació a 6.000 euros, a més a més de la publicació de l’obra, hi optaven quatre treballs.
Després de la lectura del veredicte, el periodista Pep Andreu va entrevistar, en directe des del plató de Mataró Televisió, l’autora de l’obra guardonada.
El jurat d’aquesta convocatòria incorporava com a president el Dr. Joaquim Nadal i Farreras, en substitució del Dr. Josep Maria Fradera Barceló (Universitat Pompeu Fabra). Catedràtic emèrit d’Història Contemporània de la Universitat de Girona, Nadal havia estat, prèviament, professor de la Universitat de Liverpool i de la Universitat Autònoma de Barcelona i, actualment, és director de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural. Ha realitzat estudis sobre la història de Catalunya, la història econòmica de Catalunya i Espanya, i la història de la ciutat de Girona, a més de publicar diversos llibres autobiogràfics que, més enllà de la seva solvent trajectòria acadèmica i de recerca, enllacen amb el seu recorregut polític com a alcalde de Girona, president de la Federació de Municipis de Catalunya, Conseller de la Generalitat de Catalunya i diputat al Parlament de Catalunya.
La composició del jurat es completava amb el Dr. Jaume Dantí i Riu (Universitat de Barcelona); el Dr. Flocel Sabaté i Curull (Universitat de Lleida); el Sr. Alexis Serrano Méndez (Arxiu Comarcal del Maresme); el Dr. Oriol Olesti Vila (Universitat Autònoma de Barcelona); i la Dra. Roser Salicrú i Lluch (Consell Superior d’Investigacions Científiques i Fundació Iluro), actuant com a secretària.
Premsa:
Mataró Audiovisual (17/11/2020)
Capgròs (18/11/2020)
Maresme360 (18/11/2020)
LaVeuTV (18/11/2020)