La Fundació Iluro ha editat les bases de la 64a convocatòria del Premi Iluro, dotat amb 6.000 euros i la publicació de l’obra
5 d’abril de 2022
La Fundació Iluro ha editat les bases de la 64a convocatòria del Premi Iluro, dotat amb 6.000 euros i la publicació de l’obra
Enguany s’incorpora com a membre del jurat qualificador el Sr. Nicolau Guanyabens i Calvet.
—————————————-
La Fundació Iluro ha editat les bases de la 64a convocatòria del Premi Iluro, dotat amb 6.000 euros i la publicació de l’obra.
Com a les darreres edicions, a més de recerques específicament històriques, al certamen també s’hi poden presentar tota mena de treballs d’humanitats i ciències socials, tant de caràcter general com particular i tant d’un període determinat com de mirada transversal.
Així mateix, hi poden concórrer tant obres exclusivament centrades en Mataró o el Maresme com obres que facin referència a altres àmbits territorials a les quals Mataró o el Maresme hi tinguin una presència destacada, o a qüestions més generals que tinguin un interès especial per Mataró o el Maresme.
Enguany s’incorpora al jurat, com a ponent representant de l’àmbit de coneixement local i comarcal durant els propers sis anys, en substitució del Sr. Alexis Serrano Méndez, el Sr. Nicolau Guanyabens i Calvet.
Nicolau Guanyabens i Calvet (Mataró, 1959) és llicenciat en història per la Universitat de Barcelona i màster en arxivística per la Universitat Autònoma de Barcelona. Des del 2003, és arxiver municipal de Montornès del Vallès. Membre de l’equip del Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró des del 1979, des del 2010 dirigeix la institució i la seva revista, Fulls del Museu Arxiu de Santa Maria.
Estudiós d’aspectes relacionats amb la vida cultural, artística i social del Mataró dels darrers segles, s’ha especialitzat, entre altres, en temes d’arxivística, fotografia i cultura popular i tradicional. És autor de les monografies Fotografia S. Carreras. Mataró 1923-1982 (1995); Els Gegants de la ciutat de Mataró (1999); L’Àliga de Mataró. 400 anys (2001); Les Santes. La festa major de Mataró (2010); Mataró desaparegut. Carrers i paisatges (2017); i El tramvia Mataró – Argentona desaparegut (2020). A més a més, ha publicat diversos articles a la revista Fulls del Museu Arxiu de Santa Maria i ha col·laborat en l’elaboració del llibre Nans centenaris de Catalunya i en diversos catàlegs d’exposicions del Museu de Mataró.
A la convocatòria de l’any 2021 va ser guardonat amb el Premi Iluro el treball El primer franquisme a Mataró, 1939-1950, obra del Dr. Joan Giménez i Blasco. Giménez ja havia guanyat el Premi Iluro en tres edicions anteriors, els anys 2000, 2012 i 2018, i també havia estat guardonat amb un accèssit els anys 1983 i 2004. Com és habitual, l’obra premiada el 2021 serà presentada coincidint amb l’acte de proclamació del veredicte del Premi Iluro 2022.
Els treballs que optin al premi han de ser originals i inèdits, i no poden haver estat guardonats en cap altre certamen. Les obres es poden presentar fins al 15 de setembre del 2022 a la seu de la Fundació Iluro, i les bases completes es poden consultar al web premiluro.cat.
Amb la 64a convocatòria del premi, la Fundació Iluro vol continuar estimulant la recerca i difondre el coneixement sobre Mataró i el Maresme, seguint els valors fundacionals de l’entitat. El guardó va néixer el 1959, de la mà de l’Obra Social de la Caixa d’Estalvis de Mataró. El 2009, en fer cinquanta anys, després d’un llarg recorregut i de l’edició d’una setantena d’obres de gran pes acadèmic, va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.
Premsa: