Una monografia sobre la repressió franquista a Mataró guanya la 60a convocatòria del Premi Iluro
21 de novembre de 2018
UNA MONOGRAFIA SOBRE LA REPRESSIÓ FRANQUISTA A MATARÓ GUANYA LA 60A CONVOCATÒRIA DEL PREMI ILURO DE MONOGRAFIA HISTÒRICA, HUMANITATS I CIÈNCIES SOCIALS
JOAN GIMÉNEZ I BLASCO GUANYA EL SEU TERCER PREMI ILURO (2000 I 2012) AMB EL TREBALL “MATARÓ 1939-1945, LA REPRESSIÓ – PAISATGE HUMÀ DESPRÉS D’UNA GUERRA”
———-
El veredicte del jurat de la 60a convocatòria del Premi Iluro de Monografia Històrica, Humanitats i Ciències Socials, convocat per la Fundació Iluro, es va fer públic dimarts passat a la nit a l’Ateneu de la Fundació Iluro, a la Riera 92 de Mataró.
Amb la sala plena, l’acte va estar presidit per l’alcalde de Mataró, el Sr. David Bote, i el president de la Fundació Iluro, el Sr. Pere Carles, acompanyats de la Sra. Maria Àngels Torras, directora dels Serveis Territorials a Barcelona del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
A més a més de les recerques pròpiament històriques, aquest any el certamen convocava específicament treballs relacionats amb les humanitats i les ciències socials. De la mateixa manera, l’àmbit territorial d’estudi també s’havia obert i hi han pogut concórrer obres que no estiguessin exclusivament centrades en Mataró o el Maresme, sinó de qualsevol àmbit territorial en què Mataró o el Maresme hi tinguessin una presència destacada o un interès especial.
En les seves paraules d’obertura, Pere Carles va posar de manifest el compromís total de la Fundació Iluro amb el Premi i amb la continuïtat de la convocatòria d’aquest valuós guardó.
D’altra banda, va valorar l’èxit de l’any de reobertura al públic de la casa Coll i Regàs per part de la Fundació, amb més de 5000 visitants i noves activitats, com un Escape Room, per arribar a tots els públics.
I, finalment, manifestà el seu agraïment al Dr. Xavier Torres i Sans, que enguany ha acabat la seva tasca com a membre del Jurat, i donà la benvinguda al Dr. Oriol Olesti Vila, professor d’Història Antiga al Departament de Ciències de l’Antiguitat i de l’Edat Mitjana de la Universitat Autònoma de Barcelona (guanyador del Premi Iluro 1994), que s’hi ha incorporat en aquesta edició.
Exposició a l’Ateneu
Pere Carles també va destacar l’exposició ‘Temps de canvis. Urbanisme i arquitectura en els Fons Especials de la Fundació Iluro’, inaugurada a l’Ateneu el dia 8 de novembre com avantsala de l’acte de proclamació del veredicte del Premi Iluro 2018.
Aquesta exposició és el resultat de la tasca de tractament, inventariat, catalogació, conservació i documentació que la Fundació Iluro està duent a terme del recentment anomenat Fons d’Imatges, que, juntament amb el Fons Antic, la Col·lecció Mataró i Maresme i el Fons Mn. Jaume Brufau forma part dels seus Fons Especials.
Conferència d’Alexis Serrano, director de l’Arxiu Comarcal del Maresme
Aprofitant l’escaiença dels 60 anys de la institució del Premi Iluro l’any 1959, Alexis Serrano, director de l’Arxiu Comarcal del Maresme i membre del Jurat, va impartir una conferència titulada “60 anys de Premi Iluro de Monografia Històrica”, que glossà la trajectòria del premi. Serrano incidí en els canvis i continuïtats pel que fa a les normes de presentació dels treballs, els escenaris de l’acte de proclamació del veredicte, i els membres del jurat, així com en algunes de les tendències més palpables que es poden copsar en la lectura dels més de 80 volums publicats, entre premis i accèssits, a la col·lecció del Premi Iluro, que el conferenciant no dubtà en qualificar com a corpus fonamental per a la historiografia mataronina i maresmenca.
Proclamació del veredicte
A la 60a convocatòria del Premi Iluro, i de conformitat amb les bases del certamen, s’hi havien presentat cinc treballs, els títols dels quals són, per ordre de recepció:
- Sant Andreu de Llavaneres – 1548 – 2000
- Joan Pujol (Mataró, segle XVI) o la poesia en el seu context
- Mataró 1939-1945, La repressió – Paisatge humà després d’una guerra
- Les batllies rurals – Estudi del cas de la família de Tria de Sant Martí d’Arenys
- Una relació d’amistat
El jurat d’aquesta convocatòria, integrat pels Drs. Josep Maria Fradera i Barceló (Universitat Pompeu Fabra), que el presidia, Oriol Olesti Vila (Universitat Autònoma de Barcelona), que s’hi incorporava enguany; Flocel Sabaté i Curull (Universitat de Lleida); el Sr. Alexis Serrano Méndez (Arxiu Comarcal del Maresme); el Dr. Xavier Torres i Sans (Universitat de Girona); i la Dra. Roser Salicrú i Lluch (Consell Superior d’Investigacions Científiques i Fundació Iluro), que actuà com a secretària, es va reunir a Barcelona el 6 de novembre.
Aquest any, sí!
En el moment àlgid de l’acte, la secretària del jurat, des del faristol, llegia el veredicte de la 60a convocatòria, indicant que, el Jurat, després de les oportunes deliberacions, havia acordat, per unanimitat, atorgar el Premi Iluro 2018, dotat amb 4.500 euros i la publicació de l’obra, al treball que portava per títol Mataró 1939-1945, la repressió. Paisatge humà després d’una guerra.
Així mateix, i, excepcionalment, però d’acord amb les bases de la convocatòria, arran del seu extraordinari i indubtable interès, i també per unanimitat, el Jurat recomanà a la Fundació Iluro que publiqui tant l’estudi de l’obra premiada com el seu annex.
L’autor de l’obra, sobre la repressió franquista a Mataró, el mataroní Joan Giménez i Blasco, ja havia guanyat prèviament, en dues ocasions, el Premi Iluro (2000 i 2012), i en unes altres dues havia estat guardonat amb un accèssit (1983 i 2004).
Giménez va fer una petita explicació sobre el treball, recordant que en unes setmanes, el 27 de gener, es commemorarà l’entrada de les tropes nacionals a Mataró pel Camí Ral, anunciant el final de la guerra i, a la vegada, el començament d’una repressió ferotge que mai Mataró havia viscut amb tanta violència.
Reflexions del president del Jurat i cloenda
El president del Jurat, el Dr. Josep M. Fradera i Barceló, va destacar la gran qualitat i rigor del treball, i el fet que la recerca hagi pogut documentar de manera tan extraordinària la repressió dels primers anys del franquisme a la ciutat de Mataró.
L’acte es va clausurar amb les paraules de la directora dels Serveis Territorials a Barcelona del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Sra. Maria Àngels Torras, que destacà la vàlua del Premi, Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, i de la seva trajectòria; i de l’alcalde de Mataró, David Bote, que també va destacar el Premi Iluro com a una peça clau en la història de la ciutat.