Impulsem noves facetes socials i participem en la societat a través de diversos programes de Voluntariat cultural, des de l’any 2015.
Oferim voluntariats a mida, en aliança amb altres entitats de la ciutat. Ens adrecem a diferents col·lectius prestant especial atenció als que pateixen una situació de vulnerabilitat, amb els següents objectius:
● Apostar per l’acció transformadora del voluntariat, donem valor a l’intercanvi d’experiències compartides i aprenentatges comuns en uns espais especialment pensats per donar un acolliment càlid.
● Millorar la qualitat de vida de les persones mitjançant l’art, la lectura i l’esport.
● Garantir la cooperació i la connexió amb la ciutat, generant i enfortint aliances.
● Promoure la sensibilització i la participació activa de la ciutadania, així com canalitzar els seus interessos i necessitats.
● Impulsar nous projectes de suport, connexió i intercanvi entre les persones.
Fundació Iluro forma part del Cens de d’Entitats del Voluntariat de Catalunya, amb el número de cens: 1863
Actualment, tota l’activitat del voluntariat es porta a terme a l’Espai Persones de l’Ateneu Centre Cultural. Un espai per a tothom.
Si tens més de 16 anys , tens temps per compartir i il·lusió per ajudar als demés, fes-te voluntari de la Fundació Iluro!
T’oferim voluntariats culturals i esportius amb la dedicació que tu decideixis.
Contacta’ns a:
Ateneu Centre Cultural
Espai Persones
La Riera, 92 / Bonaire,3
93 790 92 67
Tu també ho pots fer possible!
EN BICI SENSE EDAT
En Bici Sense Edat és un programa de voluntariat social que promou l’acompanyament a la gent gran o persones de mobilitat reduïda a partir de l’organització de passejades en tricicles elèctrics especialment adaptats. Aquestes passejades s’organitzen amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones que hi participen, lluitant contra la soledat no volguda de la gent gran, promovent el seu envelliment saludable i la seva inclusió en la vida quotidiana de la ciutat.
CLUB DE LECTURA INFANTIL (LECXIT)
Programa que té per objectiu la millora de la comprensió lectora dels infants i el seu gust per la lectura. Consolidat i d’èxit constatat, aquest programa fou iniciat per la Fundació Jaume Bofill.
Es realitza una sessió d’una hora setmanal on l’infant i el voluntari que integren la parella es retroben per compartir i gaudir del moment lector, mentre enforteixen el seu vincle.
El projecte s’ofereix actualment als alumnes de 4t de primària de l’Escola Balmes i l’Escola Anxaneta.
VIATGERS INTRÈPIDS
És un voluntariat que adopta el format d’un club de lectura, amb la característica que els llibres són de l’Associació Lectura Fàcil. Es tracta d’adaptacions en un format més senzill d’obres literàries o llibres escrits directament en aquest estil. Per aquest motiu, amb l’objectiu d’impulsar la lectura a persones amb discapacitat intel·lectual, es va oferir a la Fundació el Maresme, que es dedica a aquest col·lectiu.
Les sessions setmanals tenen una durada d’una hora i mitja, en què tot el grup realitza l’activitat conjuntament.
Com a reconeixement per aquesta iniciativa, el 2017 vam rebre el 1r Accèssit en els Premis Bones Pràctiques Lectura Fàcil 2017. El jurat va valorar la continuïtat del projecte, que aquest és integrador, innovador i va més enllà d’un club de lectura, per les seves relacions humanes que promou.
CLUB D'ART, ESPORT I LECTURA
El Club d’Art, Esport i Lectura va néixer l’any 2016 sota el nom de Companys de Viatge i respon a una proposta concreta: generar estats positius que ajudin a les persones en processos oncològics.
Estudis recents han demostrat que l’art afecta el sistema nerviós autònom, l’equilibri hormonal i els neurotransmissors cerebrals. Es produeix un canvi en l’actitud, l’estat emocional i la percepció del dolor, i aconsegueix portar una persona des d’un estat d’estrès fins a un altre de relaxació i imaginació.
En aquest voluntariat acompanyem i parlem d’art per despertar emocions mitjançant diferents expressions artístiques i les seves curiositats.
Anem al centre esportiu Espai Laru per practicar activitat esportiva, relaxació i respiració a l’aire lliure i gaudir de la natura al mateix temps.
També, ens trobem al voltant d’un llibre per despertar la imaginació, la gimnàstica del cervell.
ACTIVO LA MEMÒRIA
Activitat dirigida a la gent gran, en un projecte que entrena la plasticitat cerebral d’aquest col·lectiu. L’objectiu és ajudar que el cervell de cada participant guanyi flexibilitat i sigui més eficient. Durant la sessió es duen a terme activitats cognitives a través de jocs d’estratègia, de memòria i d’habilitats, entre d’altres, en un ambient sempre distès i divertit. El grup es reuneix setmanalment durant una hora i mitja.
CLUB DE LECTURA DE NOVEL·LA NEGRA
Grup dedicat a la lectura i comentari d’obres literàries de gènere, ja es tracti de novel·la negra, policíaca o d’intriga. Es reuneix mensualment al matí, coincidint amb l’últim dimecres de cada mes, durant una hora i mitja.
TIS – TECNOLOGIA INTEGRADORA I SOLIDÀRIA
Un voluntariat que pretén apropar la tecnologia a aquelles persones que per diferents raons, – ja siguin de gènere, edat, social, econòmic, entre d’altres – tenen dificultats o volen potenciar l’ús de les tecnologies.
D’aquesta manera, TIS pretén donar resposta a inquietuds i problemes reals als quals aquestes persones s’enfronten a diari des d’un abordatge positiu, lúdic i accessible. Així que, formin part d’un procés d’aprenentatge, creixement i apoderament personal i col·lectiu.
Volem que les persones tornin a sentir-se connectades i amb capacitat de decisió i acció sobre les seves vides. I, de la mateixa manera, vegin les noves tecnologies com una eina per resoldre les seves necessitats, però també per brindar noves oportunitats, formes de lleure i realització personal.
CLUB DE LECTURA DE PETITES JOIES DE LA LITERATURA UNIVERSAL
Es tracta d’un grup dedicat a la lectura i comentari d’obres literàries de petita i mitja extensió, així com de reculls de contes escrits per diversos escriptors del segle XX d’arreu del món, de diferents escoles i tradicions literàries que potser no són tan conegudes com les que recullen les antologies.
FESTES DE CLOENDA
Coincidint amb el final de curs lectiu, cada any des del 2016 la Fundació agraeix als voluntaris el seu temps i dedicació fent un acte de cloenda junt amb els beneficiaris. Un acte on tots els participants expliquen les vivències de tot un any i es posen en comú tots els projectes, mostrant la satisfacció que té la fundació amb aquest tipus de voluntariat cultural.